Arvien vairāk smagu Covid-19 gadījumu; LTV ciemojas “netīrajā zonā”, kur ārstējās arī Anatolijs Danilāns

Kadrs no video

Ar katru dienu slimnīcās pieaug to pacientu skaits, kuru slimības gaita ir smaga. Šī nedēļa sākusies ar jauniem negatīviem rekordiem – smagi slimu Covid-19 pacientu skaits slimnīcās jau tuvojas simtam.

Šomēnes Covid-19 gadījumi konstatēti kopumā 80 sociālās aprūpes iestādēs Latvijā. Gadījumi, kas saistīti ar sociālās aprūpes iestādēm, veido 10–11% ik dienu. Taču kopumā salīdzinājumā ar gada nogali situācija aprūpes iestādēs uzlabojas.

Covid-19 slimnīcu karantīnas nodaļas dalās divās zonās ­– tīrajā un netīrajā jeb bīstamajā zonā. Tīrajā zonā vīrusa nav. Tur atrodas ārstu istaba un atpūtas telpa, kur mediķiem uz brīdi atvilkt elpu. Bet aiz īpaši izveidotām slūžām jeb aizsarga, sākas netīrā zona.

Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta komanda pirmo reizi nokļūst tur – netīrajā zonā. Un palātās redzētais ir ļoti smaga Covid-19 realitāte. Tēvs ar dēlu, māte ar meitu – pat vienā nodaļā ir vairākas palātas, kurās par dzīvību cīnās vienas ģimenes divas paaudzes. Satiekam daudzu pacientu iemīļoto profesoru Anatoliju Danilānu, kurš arī bez skābekļa atbalsta netiktu galā ar šo inficēšanos. Jauni un veci, vientuļnieki no pansionātiem, tēti un mammas, kurus mājās gaida mazgadīgi bērni. Vīruss nešķiro.

Ir ļoti daudzi no papildu skābekļa pilnīgi atkarīgi pacienti, kuriem pēc katras brokastu putras karotes atkal ir jāieelpo skābeklis. Maska uz sejas, putras karote, maska uz sejas, putras karote, maska un dziļa ieelpa, mazliet tējas… Tik smagā ritmā pukst Covid-19 nodaļas sirds. Un diemžēl arī mirstoši cilvēki. Elpas, kas dziest, un melnas asinis, kurās skābekļa tikpat kā vairs nav.

LTV veidoto dokumentālo filmu skaties šeit!

COMMENTS

Pievienot komentāru